30.01.2019 odbyła się sesja dla klas 1 i 2 LO dotycząca składników „E” znajdujących w naszym codziennym pożywieniu. Prezentację przygotowali Wiktor Zacharski i Magda Jop z klasy 2aLO. Prezentacja pokazała jak wiele chemicznych substancji znajduje się w naszym jedzeniu, jednocześnie wskazując jakie negatywnie skutki mogą mieć dla naszego zdrowia . Zadziwiające było to, że bardzo wiele składników „E” znajduje się również w tzw. zdrowym jedzeniu. W drugiej części sesji chętni uczniowie przygotowali zdrowe przekąski lub desery. Drużyny miały tylko 40 min na przygotowanie wymyślonych przekąsek.
Jury, w składzie p. dyr. Marek Gaweł, p. Marta Garbacik i p. Małgorzata Czwartkiewicz po degustacji przygotowanych przekąsek podjęło następujący werdykt:
I miejsce dla Magdy Jop za kulki z kaszy jaglanej, obtoczone w kokosie, w kakao lub w orzechach
II miejsce ex aequo:
– dla Wiktora Gołębia, Artura Suberlaka i Michała Konieczny z klasy IIIc za sałatkę ryżowo – kurczakową z ananasem, brokułami, orzechami, kukurydzą w lekkim sosie majonezowym
– dla Bartka Gierka i Wiktora Szywacza z klasy 1b za zapiekanki z serem mozarella, pomidorami z sosem jogurtowo-czosnkowym
III miejsce dla Kamila Adamskiego, Dominika Tischnera, Kuby Nędzka i Patryka Chmielowskiego z klasy IIIc za sajgonki warzywne ze słodko-kwaśnym sosem chilli