30.01.2019 odbyła się sesja dla klas 1 i 2 LO dotycząca składników  „E” znajdujących w naszym codziennym pożywieniu. Prezentację przygotowali Wiktor  Zacharski i Magda Jop z klasy 2aLO. Prezentacja pokazała jak wiele chemicznych substancji  znajduje się w naszym jedzeniu, jednocześnie wskazując jakie  negatywnie skutki mogą mieć dla naszego zdrowia . Zadziwiające było to, że bardzo wiele składników  „E”  znajduje się również w tzw. zdrowym jedzeniu. W drugiej części sesji chętni uczniowie przygotowali zdrowe przekąski lub desery. Drużyny miały tylko 40 min na przygotowanie wymyślonych przekąsek.

Jury, w składzie p. dyr. Marek Gaweł, p. Marta Garbacik i p. Małgorzata Czwartkiewicz po degustacji przygotowanych przekąsek  podjęło następujący werdykt:

I miejsce dla Magdy Jop za kulki z kaszy jaglanej, obtoczone w kokosie, w kakao lub w orzechach

II miejsce ex aequo:

– dla Wiktora Gołębia, Artura Suberlaka i Michała Konieczny  z klasy IIIc za sałatkę ryżowo – kurczakową z ananasem, brokułami, orzechami, kukurydzą w lekkim sosie majonezowym

– dla Bartka Gierka  i Wiktora  Szywacza z klasy 1b za zapiekanki z serem mozarella, pomidorami z sosem jogurtowo-czosnkowym

III miejsce dla Kamila Adamskiego, Dominika Tischnera, Kuby Nędzka i Patryka Chmielowskiego z klasy IIIc za sajgonki warzywne ze  słodko-kwaśnym sosem chilli