Dniu 29 marca 2019 roku odbyły się w Naszej Szkole warsztaty kulinarno-językowe prowadzone przez panią Małgorzatę Łuszcz, w których wzięły udział pierwsze klasy liceum.
Z tej okazji klasa 1 a przygotowała przepis w języku angielskim na wyśmienite tosty, a klasa 1 b na przepyszne gofry. Po dopracowaniu przepisów przyszedł czas na wykonanie, z którym wszyscy uczniowie poradzili sobie doskonale. Na zakończenie odbyła się wielka degustacja.
Poniżej prezentujemy przepis na gofry oraz przykładowe wykonanie tego deseru przez uczniów.
BELGIAN WAFFLES
Ingredients:
2 cups of flour
3/4 cup of sugar
3 and 1/2 teaspoons of baking powder
2 large eggs, separated
1 and 1/2 cups of whole milk
1 cup of olive oil
1 teaspoon of vanilla extract
sliced fresh strawberries
syrup
whipped cream
Directions:
In a bowl, combine flour, sugar and baking powder. In another bowl, lightly beat egg yolks. Add milk, olive oil and vanilla; mix well. Stir into dry ingredients just until combined. Beat egg whites until stiff peaks form; fold into batter.
Bake in a preheated waffle iron according to manufacturer’s directions until golden brown. Serve with strawberries, syrup, and whipped cream.